Wierzbe zbiera sie raz do roku najlepiej listopad-grudzien, ale wszystko zalezy od pogody, trzeba zdazyc przed paczkowaniem. Mozna uzywac zielonej wierzby (niekoniecznie w kolorze zielona chodzi o to ze mloda i swieza), wyplatajac ja trzeba sie liczyc z tym ze produkt sie skurczy. Pol-zielona najlepsza (tez kolory rozne). Brazowa moze byc juz za sucha a wiec bedize sie lamac. Sucha wierzbe mozna namoczyc w goracej wodzie.
Raz do roku nalezy wlozyc wierzbowy produkt do wody na chyba dzien, wtedy bedzie nam sluzyc dlugo dlugo. Nie wolno trzymac wierzby blisko drewna bo sie zniszczy.
Yesterday eve I took part in willow weaving presentation by Peter. He told us so many interesting stuff, unfortunately by the time I'm writing this there is only few left in my head.
You harvest willow once a year, best Nov-Dec, before they start sprouting. You can use green willow (not necessarly green but young one) might shrink after drying out. Semi-green in the best. Brown-late willow might be cracking. If it's too dry just snak it in warm water for a while.
Once a year you should put your willow products into water it will keep it in good condition for many many years. You shouldn't keep willow beside wood it will destroy it.
tool box
1 komentarz:
no, no! bardzo ciekawe warsztaty :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz